Find et sommerhus
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}

Det er et af de mørkeste kapitler i menneskets historie:

Anden verdenskrig og hvordan det tyske naziregime ulovligt besatte lande som Danmark, Frankrig og Holland. Mens krigen rasede blandt andet i det daværende Sovjetunion, ønskede den tyske diktator Adolf Hitler at beskytte Europa og de vestligste kyster mod de allierede på den bedst mulige måde. I marts 1942 kom kystbeskyttelsen i fokus, og i august blev der opført omkring 15.000 bunkere, inklusive på den danske kyst. Disse bunkere fra 2. verdenskrig er stadig at finde i dag langs den danske vestkyst – og især Blåvand huser en del.

Den imponerende bygning rummer tre store innovative tematiserede udstillingsscenarier, der blander læring, virkelighed og underholdning for hele familien.

Tag med på en tidsrejse i et stykke enestående og spektakulært verdensklasse-arkitektur bygget ind i klitlandskabet mellem Blåvand og Ho af det berømte danske arkitektfirma Bjarke Ingels Group BIG.

Tirpitz-bunkeren blev renset for sand med skovle og spande

Men disse rester er ikke kun en kilde til trafikpropper for historisk interesserede besøgende og feriegæster i Danmark.

For ud af en af ​​bunkerne i Blåvand er der blevet skabt noget helt nyt, nemlig Tirpitz-museet. Opførelsen af ​​Tirpitz Blåvand startede i 2015, og arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group har bidraget med designet. Selve bunkeren ligger lige uden for Blåvand mod Ho. Dens konstruktion blev påbegyndt i 1944, men bunkeren i Blåvand blev aldrig afsluttet på grund af begyndelsen af ​​fiaskoen fra Axis-magterne under krigen. Efter krigens afslutning begyndte betonkonstruktionen at forfalde langsomt. Naturen genindtog sit territorium. Men indbyggerne i Blåvand ville ikke lade denne historiske bunker gå til grunde, og derfor greb de skovle og spande og befriede dette historiske stykke. Derefter blev planen lavet for at åbne Tirpitz-museet i Blåvand.

En oplevelse, der kommer under huden

De skiftende udstillinger i Tirpitz gør det aktuelt for alle at besøge museet igen og igen. Blandt andet har museet haft en udstilling, der omhandler den imponerende krigsfilm "Under sandet", der blev optaget foran de originale placeringer i nærheden af ​​Skallingen. Filmen og udstillingen handler om de individuelle skæbner fra tyske Wehrmacht-soldater, der skal fjerne bomber på stranden efter krigen. De permanente udstillinger på museet udgør 4 store ”shows”. Disse shows inkluderer bl.a. en skattekiste af rav fund (og en guide til hvordan du finder rav selv), en tematisk passende udstilling om den nazistiske regerings atlantiske mur samt en om, hvordan de lokale i Vestjylland oplevede og havde det under 2. verdenskrig. Tirpitz tilbyder uden tvivl en oplevelse, der vil gå under huden på dig. Den sidste udstilling omhandler Blåvands historie - fra istiden til i dag. Ved denne udstilling bliver rummet mørklagt hver halve time, og en syv minutters film projiceres på væggene.

Fakta

Museet er på 2.500 m2.

Til bygningen er brugt 4.400 m3 beton og 600 ton armeringsjern.

Alle synlige vægge og lofter er støbt på stedet. Hver væg og hvert loft i én støbegang, så betonen ikke kunne nå at ”sætte sig”. For de største tagflader betød det meget lange arbejdsdage.

De fire tagdæk ”svæver”, idet de kun sidder fast på ydervæggene, mens de ind mod gårdrummet og stierne ikke har nogen understøtning.

Det største af de fire tagdæk vejer 1.090 ton. I tagdækkene er der naturligvis en enorm mængde armeringsjern.

Der er indstøbt i alt 12 km varmeslange og rør til ledninger til el og IT.

I alt 460 lampeudtag er støbt ind i lofterne.

Udnævnt som bedste temamuseum i Danmark

Hvis du interesserer dig for bunkers, så skal du kigge efter Blåvand og Tirpitz på Danmarkskortet. Vi kan varmt anbefale museet et besøg, af flere grunde. Første argument skal være, at Tirpitz-Museet i 2017 blev valgt som det bedste temamuseum i Danmark. Derudover kommer den fantastiske arkitektur, som så smukt lever i harmoni med naturen. Sidst men ikke mindst så tilbyder museet også en café og en butik. Så du kan roligt planlægge at inkludere frokosten i dit besøg. Altså alt i alt kan du ved et Tirpitz-besøg se frem til en imponerende rejse gennem tiden, original arkitektur og et moderne multimedie museum.

Åbningstider: 

Tirsdag – søndag: 10:00 – 17:00 
1. december – 31. marts (Åbent mandag i uge 7)

Mandag – søndag: 10:00 – 17:00 
1. april – 30. juni & 16. august – 30. november

Mandag – søndag: 9:00 – 19:00
1. Juli – 15. August

Lukket: 24.12, 25.12, 31.12, 01.01

Priser

Voksen: 160 DKK; Årskort: 240 DKK.

Børn og unge under 18 år: gratis

Grupper over 10 personer: 130 DKK per person

Gratis: ICOM, ODM

Presse kun efter aftale

Adresse

Tirpitzvej 1 (Tane Hedevej)
6857 Blåvand

Facebook
Instagram
Vardemuseerne

Telefon
+45 75 22 08 77