Dyk ned i Vestkystens værste strandingshistorier

Den jyske vestkyst har tusindvis af menneskeliv på samvittigheden og var i fjerne tider et mørkt og forblæst land, hvor håb, død og overlevelse prægede hverdagen.

”Denne Kyst er en Jernkyst, uden havne og tilflugtssteder, hvilken Skibe derfor i Almindelighed bør undgå med alle Vinde, der ei blæse fra Land”.
(Citat: Danske Lods, 1866)

Den jyske vestkyst – turisternes paradis. Smuk og storslået natur og kilometervis af kridhvide sandstrande, der former et idyllisk, smukt og oplevelsesrigt landskab, som hvert år tiltrækker tusindvis af besøgende. Altid fascinerende, aldrig kedeligt. Et sandt paradis for dem, som søger naturoplevelser, der går op i en højere enhed. Surfernes paradis. Børnenes største legeplads.

I fjerne tider lå dog en tyk, sort sky over den jyske vestkyst, der tegnede et alt andet end hyggeligt, idyllisk og smukt paradis med sol, sommer og hvide strand, for bagom de hvide strandfyldte kulisser ligger der et hav af grusomme ulykkesfortællinger, hvor håb, død og overlevelse prægede dagligdagen. Den jyske vestkyst var søfolkenes skræk. Vesterhavet var frygtet af søfolk, fordi havet var barsk i stormvejr, og strøm- og bundforholdene var svære at beregne. Den jyske vestkyst var i fjerne tider et mørkt og forblæst land og en af de farligste kyststrækninger i verden. Derfor bliver den jyske vestkyst også kaldt Jernkysten og Skibsvragenes kyst.

Titusindvis af skibe og søfolk har gennem tidernes forløb måttet lade liv ved strandinger, der i alt danner en frygtelig Vesterhavs uhygge med tragedier, som i værste tilfælde næsten altid fik en katastrofal slutning. Den jyske vestkyst har tusindvis af menneskeliv på samvittigheden, og under havets overflade ligger hundredvis af skibsvrager, der strandede og forlystede ved kysten.

Historiens værste strandingskatastrofe fandt utvivlsomt sted julenat i 1811, da to engelske skibe, HMS St. George og HMS Defence, havde sat kurs hjem mod England fra Østersøen. Undervejs blev skibene slået ud af kurs af en orkan og strandede to kilometer nord for Thorsminde. En forgæves kamp mod havets kræfter, der i sidste ende knuste skibene og tog stort set begge mandskaber med i døden. 1408 søfolk omkom, og blot 17 overlevede.

I myndighedernes undersøgelse efter forlisene af HMS St. George og HMS Defence, beretter en af de overlevende, matros Joseph Page fra HMS Defence, blandt andet:

” Søerne brækkede ind over skibet, folk skreg, kanoner blev revet løs og kastet rundt på dækket, hvor de knuste mændene til døde. Det hele frembrød et gruopvækkende syn. Jeg så tømmermandens kone med en lille pige i hånden. Hun forsøgte at nå op på skansedækket, men en frygtelig sø brød ind over skibet og skyllede hende sammen med mange andre ned gennem lugen til lasten”.

På daværende tidspunkt var intet redningsvæsen i Danmark, og søfolkene måtte klare sig selv. I kølvandet på disse to strandinger blev besluttet at sætte et redningsarbejde i system. I 1847 kom de første redningsbåde og raketudstyr til området, og i 1852 blev oprettet et landsdækkende redningsvæsen med redningsstationer, redningsbåde og raketapparater. Raketapparaterne kunne skyde linjer ud til skibene i havsnød, og via disse linjer kunne redningsvæsenet sende redningsstole ud og redde mandskabet.

Disse grusomme tragedier er en del af vestkystens historie, og langs kysten kan man i dag opleve disse barske strandingshistorier og få mere at vide om livet på kysten i gamle dage via museer, udstillingssteder og hjemmesider. Alene i årene 1850-1925 strandede i alt 3608 fartøjer på den jyske vestkyst, hvoraf 2111 totalforliste. Ønsker du at opleve strandingshistorien og danne dig et konkret billede af tiden og disse strandingskatastrofer, anbefales følgende museer, udstillingssteder og hjemmesider:

Museer:

Strandingsmuseum St. George
Vesterhavsgade 1E, Thorsminde
6990 Ulfborg
www.strandingsmuseet.dk

Lemvig Museum
Vestergade 44
7620 Lemvig
www.lemvigmuseum.dk

Udstillingssteder:

Flyvholm Redningsstation
Flyvholmvej 31
7673 Harboøre

Bovbjerg Fyr
Fyrvej 27
7620 Lemvig
www.bovbjergfyr.dk

Kystcentret Thyborøn
Kystcentervej 3
7680 Thyborøn
www.kystcentret.dk

Hjemmesider:

www.jernkysten.dk

Strandingshistorier

*Foto: Strandingsmuseum St. George.