På cykelsafari i en unik cykelkultur

På cykelsafari i en unik cykelkultur. En unik cykelkultur har sat Danmark på verdenskortet som et enestående cykelland, hvor man kan trampe i pedalerne på 11.000 kilometers cykelruter på kryds og tværs af landet.

I sommeren 1996 sad den danske befolkning fastspændt foran tv-skærmen, da Ørnen fra Herning, iklædt gult og en offensiv kørsel, fløj op på toppen af Hautacam i Pyrenæerne. Bjergeksperterne Richard Virenque, Laurent Dufaux og Laurent Brochard fik baghjul, og dansk cykelsportshistorie blev skrevet. I stor stil sikrede etapesejren Bjarne Riis førstepladsen af årets Tour de France, som uden tvivl er den største præstation i dansk cykelsport nogensinde.

Tour de France-sejren gjorde Bjarne Riis til et symbol for dansk cykelsport. At det så senere blev konstateret, at Ørnen fra Herning fløj på vinger af EPO, og at hans blod var så tykt som slimet sirup, skal ikke lægge en dæmper for danskernes store interesse for og kærlighed til cykelsport og cykler generelt, fordi Danmark er en cykelnation. Danmark er et cykelland med flad geografi og et stort net af cykelruter, og danskere bliver næsten født på to hjul. Resultatet er en unik og eftertragtet cykelkultur, som får stor opmærksomhed uden for den danske grænse.

Fra en tidlig alder lærer danskere hurtigt at være herre over cyklen. Cyklen er en naturlig og almindelig del af danskheden, og Danmark er samtidig et enestående land at cykle i. Både infrastrukturen og cykelkulturen gør det nemt og bekvemt at komme landet rundt på to hjul, og denne verdensberømte danske cykelkultur blev for alvor bragt på dagsorden tilbage i 1905, hvor gadebilledet var domineret af hestevogne og ryttere, mens cykelforholdene var både elendige og urimelige. I dag er billedet helt anderledes.

I dag er cyklen betragtet som et ligeværdigt transportmiddel, og alle mål kan mere eller mindre nås på cykel uden omveje. Den unikke danske cykelkultur og danskernes cykelkærlighed har for alvor sat Danmark på verdenskortet som et cykelland, og cykelkulturen er i dag et identificeret fyrtårn for Danmarks image, identitet og omdømme. Overalt i landet har cykelglade danskere og turister mulighed for at opleve landet på to hjul – lige meget om det er i hare eller skildpadde hastighed. Holder man derfor af at trampe i pedalerne, så er der overalt store muligheder for en aktiv ferie eller for at dyrke sport og motion i den danske natur. Der findes et væld af cykelruter overalt, og i alt løber ikke mindre end 11.000 kilometer af cykelruter på kryds og tværs af Danmark.

Danskernes stærke tradition for at cykle afspejles også langs den jyske vestkyst, hvor man finder cykelruter, der ligger på kanten af Vesterhavet, der løber gennem kystens smukke og storslåede natur og langs de hvide sandstrande. En cykelferie langs den jyske vestkyst giver derfor oplevelser for livet, hvor du tramper af sted, uanset om du cykler mod kendte eller ukendte oplevelser. Du får hele oplevelsespakken, uanset hvad. Dette er en rig mulighed for at se naturens og kulturens mangfoldighed og opleve det unikke kystlandskab, der bærer præg af havets, stormflodernes og sandstormenes kræfter.

Ønsker du derfor om at trække stikket og lægge vægt på at få sjælen med på rejsen, så bliver du ikke skuffet af en cykelferie langs vestkysten. Her findes rige muligheder for at komme ud og lufte cyklen i noget af det flotteste natur, som Danmark har at byde på. Sæt derfor alle sanser i gang og tramp af sted, uanset om du er til lange eller korte cykelruter. Er du til lange ruter, så er Vestkystruten helt sikkert noget for dig, da den går hele vejen fra den dansk-tyske grænse til Skagen og byder på bølger, vidstrakte strande, blæst i hår og duft af tang og salt. Er du til gengæld til kortere distancer, så finder du et væld af korte cykelruter overalt langs vestkysten og i nærheden af vores sommerhusområder.

Er du interesseret i at dykke ned i de mange muligheder på to hjul og planlægge en cykeltur, så kan vi følgende anbefale Cyklistforbundets ruteplanlægger Cyclistic, som har samlet overnatningssteder, museer og andet praktisk, så du nemt kan planlægge din cykeltur på en af de 11.000 km skiltede cykelruter i Danmark. Det er altid en god idé med lidt planlægning, hvis du vil sikre en vellykket cykelferie, men hvis du ikke er til planlægning, så du kan sagtens bare køre derudad, gå på cykelsafari og cykle mod de ukendte oplevelser.

Cykelplanlæggeren Cyclistic:
http://www.cyclistic.dk